Apa ada pada jari

by

tangan-tangankami1.jpg

“Apa ada pada jari anda…..apa rahsia jari anda…apa guna jari anda…?????????????”

1. Cuba tengok jari anda. Genggam kuat2 &
angkat ke atas sambil laung..”Allahu Akbar”. Itulah
Rukun Islam yang mesti dijunjung.2. Straight kan jari ke depan dlm keadaan terbuka
& Renung dalam-dalam. Itulah kewajipan solat
lima waktu jangan kita abaikan.3. Put ur hand on the table, perhatikan. Start dari
jari kelinking yg kecil & kerdil, macam manusia &
apa benda pun akan start dari kecil then
membesar & terus membesar. Itulah fitrah insan
dan alam seluruhnya. Whatever we do semua start
dari kecil. Kegagalan mendidik pada usia muda
akan beri impact/kesan yang besar pada masa
depan.4. Then tenggok jari kedua, jari manis. Macam tu
jugak la degan usia remaja..semuanya sweet..
manis macam jari manis. Masa remaja kita selalu
di duga degan cabaran & dugaan. Hanyan iman &
takwa akan tunjukkan jalan kebenaran.

5. Jari ketiga jari yang paling tinggi, jari hantu
ibarat alam dewasa kita. At 30’s kita dah punya
status & ekonomi & career yang stabil but kita
kena careful sebab masa ni la banyak “hantu-
hantu pengacau” yang datang menggoda. Hantu
dengki, hantu ego, hantu tamak, hantu jealous dan
macam2 hantu lagi. Kalau gagal kawal emosi
khuatir kita masuk ke perangkap nafsu dan
syaitan. So kita kena la lipat gandakan ibadat.

6. Jari telunjuk – Jari ni lah yg mengungkap satu
dan esanya Allah SWT ketika solat. Genggam
kesemua jari kecuali telunjuk see how Gagahnya
telunjuk sebagai penunjuk arah, jadi contoh &
tauladan pada jari2 sebelum
ni.
Macam tu jugak degan kita perlu jadi role model to
the new generation.. jadi pembimbing yg kaya
degan idea bernas & a great mind.

7. Lastly renung la ibu jari.. besar/gemuk &
pendek compare to the others but it shows
kematangan & kehebatan yg membanggakan.
Kalau ada ibu jari semua urusan lancar tapi
bayangkan kalau takde ibu jari… nak
gengam/pegang something cukup susah.. nak
pegang sudu pun susah. To young generation, nak
buat apa2 rujuk la kat org tua/berpengalaman.
Kalau kita mereka, then boleh la kita say “good”
or “yes” sambil thumbs up itulah rahsia kejayaan
kita.

Satu Respons to “Apa ada pada jari”

  1. bellviva Says:

    menarik..saya nak share bleh..:)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: